fbpx

Dignita

Alkometrien erot – miksi valita tietty alkometri?

30.06.2020

Vältä nämä 3 virhettä alkometrin hankinnassa

  1. Laitteen huolto -> On erittäin tärkeää selvittää, että millainen huolto- ja kalibrointipalvelu hankittavalle alkometrille löytyy. Ethän hankkisi sellaista autoa, jolle ei ole saatavilla helposti korjausta ja vuosihuoltoa?
  2. Luotettavuus -> Varmista, että hankkimallesi laitteelle on saatavilla laboratoriotestejä puolueettomilta tahoilta.
  3. Takuu -> Mikäli laitteelle myönnetään pitkä takuu, niin se luo lisävarmuutta sinulle ja voit luottaa laitteeseen vuosia.

Alkometrien laatutasot

Alkometrimarkkinat ovat pitkään olleet vailla sääntelyä, joten tarjolla on runsaasti huonoja tuotteita, jotka eivät toimi luvatulla tavalla. Vuonna 2013 on määritetty kaksi kansainvälistä EU-standardia, joissa määritetään alkometreille laatustandardit. Ne auttavat jatkossa valitsemaan hyvän alkometrin.

Vuonna 2013 määritettiin kaksi uutta standardia alkometreille.

Valitettavasti joudumme elämään ongelmien ja epävarmuuden kanssa vielä vuosien ajan, koska juuri nyt valmistajat muokkaavat tuotteitaan ja teettävät tuotetestejä valtuuttamattomissa laboratorioissa varmistaakseen, että heidän alkometrinsä läpäisevät standardit.

Alkometrin ostaminen ei ole helppoa. Niihin liittyy paljon petollista mainontaa, tyhjiä lupauksia ja houkuttelevia pakkauksia, jotka johtavat harhaan. Tässäkin tapauksessa on tärkeää olla tiedostava kuluttaja. Siinä Ruotsalainen MHF testilaboratorio on edelläkävijä. MHF laboratorio on erikoistunut vaativiin ja luotettaviin testauksiin mm. alkometrien ja alkolukkojen osalta. MHF on myöntänyt hyväksyntöjä vain harvoille alkometreille.

Luotettavan alkometrin tunnusmerkit

1. Puhallusilman mittaaminen oikein

Puhallusilman alkoholipitoisuuden mittaaminen asettaa alkometrille korkeat vaatimukset. Monet valmistajat tuntuvat unohtavan, että puhallusilman alkoholipitoisuuden tulee kuvastaa veren alkoholipitoisuutta. Näin tapahtuu vain, kun näytteeksi saadaan ilmaa syvältä keuhkoista, sillä vain keuhkojen alaosassa olevan hengitysilman alkoholipitoisuus vastaa veren alkoholipitoisuutta. Jos alkometri mittaa tuloksen esimerkiksi jo puolen litran uloshengitystilavuuden kohdalla, tuloksessa voi olla 70–80 prosentin virhe. Suosittelemme varmistamaan, että valitsemanne alkometrin näytteenotto tehdään noin yhden litran uloshengitystilavuuden kohdalla.

2. Vakaat mittaustulokset

Toinen tärkeä laatutekijä on mittarin vakaus, jolloin se mittaa saman tason joka kerta. Jos mittarin näyttämä mittausarvo vaeltaa ylös-alas, tuote on niin epäluotettava, että sellaisen myynti pitäisi kieltää.

3. Säännöllinen kalibrointi

Varmista, että alkometrien myyjä voi tarjota helpon ja luotettavan kalibrointipalvelun. Kolmas tärkeä tekijä on mittarin säännöllinen kalibrointi ja se, että kalibrointi tehdään varmasti oikein. Me Dignitalla tarjoamme helpon kalibrointipalvelun ja samalla pidennetyn takuun aina 3 vuoteen saakka.

4. Kuka on alkometrien valmistaja?

Kun valitset luotettavaa alkometrien valmistajaa ja toimittajaa, niin suosittelemme tarkastelemaan yrityksiä, jotka valmistavat myös tuotteita kuten alkolukot. Me edustamme myös Traficomin hyväksymiä alkolukkoja ja käytämme samaa tietotaitoa sekä teknologiaa myös alkometreissämme.

Tilaa uutiskirjeemme

* pakollinen kenttä
Millaisia kuljetuksia suoritat?