fbpx

Muut

Mikä on alkolukko ja alkolukolla valvottu ajo-oikeus?

29.06.2022

Olemme koonneet tähän artikkeliin ajantasaisen tiedon viranomaisilta ja alkolukon asennuspisteiltä, jotta sinun ei tarvitse etsiä tietoa monesta eri lähteestä. Me olemme toimineet alkolukkojen kanssa yli 10 vuotta ja haluamme jakaa sinulle ajantasaisen ja oikean tiedon ilmaiseksi tässä artikkelissa (päivitetty 1.1.2024). Autamme mielellämme teitä asiakaspalvelumme kautta kaikissa valvottuun ajo-oikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Ota meihin yhteyttä tai täytä sivun lopussa oleva lomake.

Mikä on alkolukolla valvottu ajo-oikeus?

Rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta (alkoholin takia) epäilty henkilö voi saada ajo-oikeutensa takaisin asennuttamalla ajoneuvoonsa alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvottava henkilö saa ajaa vain hyväksytyllä alkolukolla varustettuja ajoneuvoja.

Kuinka nopeasti voin saada ajokortin takaisin rattijuopumuksen jälkeen?

Mikäli aikomuksena on päästä mahdollisimman nopeasti takaisin autoilemaan, suosittelemme pyytämään valvottua ajo-oikeutta Poliisilta heti tapahtuman jälkeen. Tällöin on mahdollista saada väliaikainen ajokortti jopa muutamassa päivässä. Väliaikainen alkolukkoajokortti oikeuttaa kuljettamaan autoa, joka on varustettu hyväksytyllä alkolukolla.

Kuinka paljon alkolukon asennus maksaa?

Valvottuun ajo-oikeuteen alkolukon asennus on noin 4 tunnin työ valtuutetulta asennuspisteeltä. Työtunnit antavat karkean arvion asennuskustannukselle, joka on noin 4h tuntiveloitus. Alkolukon asennushinta voi vaihdella myös ajoneuvon ja mallin mukaan (esim. sähkö- ja hybridiajoneuvot).

Mitä tapahtuu ajokortille?

Rattijuopumuksen yhteydessä poliisi määrää ajoneuvon kuljettajalle väliaikaisen ajokiellon ja ottaa ajokortin haltuunsa.

Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin, jossa on erityisehto alkolukon käytöstä. Poliisi voi myöntää väliaikaisen ajokortin jo ennen rattijuopumusasian käsittelyä tuomioistuimessa.

Poliisilla asioimisen jälkeen valvottavan tulee hakea Traficomin palveluntuottaja Ajovarman palvelupisteestä uusi ajokortti, jolle tulee alkolukon käyttövaatimuksesta kertova erityisehto 69 (111).

Kuinka haen alkolukkoajokorttia Poliisilta?

Pyydä valvottua ajo-oikeutta Poliisilta heti tapahtuman jälkeen, niin voit nopeuttaa väliaikaisen ajokortin saamista. Valvottua ajo-oikeutta voit pyytää poliisilta heti tapahtuman jälkeen tai viimeistään rattijuopumusasian käsittelyn yhteydessä tuomioistuimelta. Poliisi voi määrätä valvotun ajo-oikeuden ennen tuomioistuinkäsittelyä.

Alkolukkoajokortin myöntää valvottavan asuinpaikan poliisi. Ajokorttihakemuksen liitteeksi tarvitset todistuksen keskustelusta lääkärin/terveysviranomaisen kanssa (keskustelu päihteiden käytöstä).

Valvottu ajo-oikeus alkaa: Poliisi lisää erityisehdon ja antaa väliaikaisen ajokortin, minkä jälkeen valvottavan tulee hakea Ajovarman palvelupisteestä uutta ajokorttia, johon on merkitty poliisin lisäämä erityisehto. Alkolukkoa on pidettävä Poliisin/ tuomioistuimen määräämän ajokiellon koetusajan.

Keskustelu terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa?

Alkolukkoajokortin hakemusta varten tarvitaan todistus käydystä päihdekeskustelusta. Valvottavan on käytävä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön luona keskustelemassa päihteiden käytöstä, niiden vaikutuksesta terveyteen sekä hoitomahdollisuuksista. Keskustelusta on pyydettävä todistus, josta ilmenee sen tarkoitus. Todistus toimitetaan ajokorttihakemuksen liitteenä poliisille.

Voivatko muut ajaa alkolukkoautoa?

Kyllä, muut henkilöt voivat ajaa alkolukolla varustettua ajoneuvoa. Valvottava kuitenkin vastaa alkolukon säädösten mukaisesta käytöstä.

Mikä alkolukko on ja miten se toimii valvotussa ajo-oikeudessa?

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajalla on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Tämä vastaa noin 0,2 promillen alkoholipitoisuutta veressä.

Alkolukko vaatii puhalluksia myös ajon aikana (satunnaisesti). Alkolukko ei sammuta käynnissä olevaa moottoria, mutta ajoneuvon äänimerkki kytkeytyy päälle, jos ajonaikaista puhallusta ei anneta säädetyssä ajassa tai sallittu alkoholipitoisuus ylittyy ajon aikaisessa testipuhalluksessa.

Alkolukko tallentaa kaikki käyttötiedot sekä mahdolliset manipulointiyritykset keskusyksikön muistiin.

Kuinka kauan alkolukkoa tulee pitää?

Tuomioistuin määrää ajokiellon ehdollisena. Tuomioistuin asettaa myös koetusajan, jonka pituus on 1–3 vuotta. Alkolukkoa on pidettävä aina koko koetusaika eli vähintään yksi vuosi riippumatta ehdollisen ajokiellon pituudesta.

Pitääkö alkolukon tietoja purkaa säännöllisesti?

Alkolukon tietoja ei tarvitse purkaa säännöllisesti (30.12.2016 jälkeen asennetuissa alkolukoissa). Uusi alkolukkolaki ei edellytä tietojen säännöllistä purkamista. Uusi alkolukkolaki astui voimaan 30.12.2016 (Alkolukkolaki (730/2016)

Kun valvottu ajo-oikeus päättyy

Alkolukko suositellaan jätettäväksi ajoneuvoon. Tällöin siihen voidaan vaihtaa vapaaehtoiskäytön asetukset (ei ajon aikaisia puhalluksia).

Alkolukko voidaan myös poistattaa ajoneuvosta. Alkolukon poistamisen jälkeen ajoneuvo on muutoskatsastettava.

Alkolukkoajokortti palautetaan poliisille. Poliisi luovuttaa aikaisemman ajokortin takaisin. Tietyissä tapauksissa on tilattava uusi normaali ajokortti Ajovarman palvelupisteestä tai Trafin sähköisestä asiointipalvelusta.

LifeSafer L250 alkolukon vuokraus valvottuun ajo-oikeuteen (Alkolukkoajokortti)

LifeSafer tarjoaa sinulle alkolukon vuokrauksen kilpailukykyiseen hintaan. Vain osa markkinoilla olevista alkolukoista on hyväksytty käytettäväksi valvotussa ajo-oikeudessa. LifeSafer L20 alkolukko on Traficomin hyväksymä alkolukko valvottuun ajo-oikeuteen. Tarjoamme laitteen kiinteällä kuukausimaksulla, joten sinun ei tarvitse investoida alkolukkoon suuria summia kerralla. Me autamme sinua tarvittaessa alkolukkoajokortin hakemisessa, jotta hakemuksen käsittely sujuisi mahdollisimman vaivattomasti viranomaisten kanssa. LifeSafer asennusliikkeitä löytyy ympäri suomen, joten sinulle löytyy varmasti sopiva asennusliike.

LifeSafer L250 alkolukon vuokraus valvottuun ajo-oikeuteen: Hinta 109 € / kk (ei määräaikainen)

Mitä etuja alkolukon vuokrauksesta on sinulle – Miksi alkolukon vuokraus kannattaa?


Kuukausikohtainen hinta 109€ sisältää alkolukon laitevuokran, teknisen tuen, tilinavaus- ja laskutuskulut.

Vuokraa LifeSafer L250 alkolukko valvottuun ajo-oikeuteen

Pyydä tarjous alta ilman sitoumuksia.

Toimenpiteet alkolukkoajokortin hankkimisessa:

1. Valvottua ajo-oikeutta kannattaa pyytää poliisilta heti tai viimeistään rattijuopumusasian käsittelyn yhteydessä tuomioistuimelta. Varmista aluksi Poliisilta, että sinulla on mahdollisuus saada alkolukkoajokortti. Poliisi antaa pyydettäessä lisätietoja alkolukkoajokortin hakemisesta.

2. Hanki todistus lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön luona käydystä keskustelusta (päihteiden käyttö). Todistus keskustelusta toimitetaan ajokorttihakemuksen liitteenä poliisille. Kun toimitat tarvittavat dokumentit Poliisille, niin he myöntävät sinulle väliaikaisen ajokortin.

3. LifeSafer L250 alkolukon vuokrahakemuksen täyttäminen ja palauttaminen. Ota meihin heti yhteyttä ja autamme sinua valvotun ajo-oikeuden hakuprosessissa. Tässä yhteydessä sovimme tarkemmin myös sopivimman LifeSafer alkolukon asennuspaikan.

4. LifeSafer L250 alkolukon asennus ja auton muutoskatsastus. Suosittelemme olemaan yhteydessä viimeisenä asennuspisteeseen, kun olet täyttänyt alustavasti vuokrahakemuksen.

5.Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin. Tuomioistuin vahvistaa valvotun ajo-oikeuden osaksi tuomiota sekä päättää valvotun ajo-oikeuden pituuden.

Soita tai laita meille viestiä ja autamme sinua valvotun ajokortin hakuprosessissa: 09 4241 8686 tai piirla@piirla.fi

Säädökset:

Alkolukkolaki (730/2016)

Ajokorttilaki (386/2011), luku 7

Suomen myöntämät ja tunnustamat tyyppihyväksynnät (Traficom)


Lisätietoa

Poliisi: www.poliisi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Traficom: www.traficom.fi

Traficom palveluntuottaja Ajovarma: www.ajovarma.fi