fbpx

Uutiset

”Älykkäämmällä” digipiirturilla kabotaasi kuriin?

16.06.2023

Vuodesta 1978 lähtien kuljettajien ajo- ja lepoaikoja on valvottu Suomessa ajopiirtureiden avulla. Valvontalaitteet muuttuivat digitaalisiksi 2006, ”älykkäiksi” (nim. smart tachograph) 2019 ja uusin muutos tapahtuu vuonna 2023, kun älypiirtureiden 2. versio (nim. Smart2, 1Cv2) tulee pakolliseksi uusiin raskaan kaluston ajoneuvoihin.

Miksi uudet piirturit?

Teknologinen kehitys mahdollistaa tehokkaamman viranomaisvalvonnan, jolla parannetaan reiluja kilpailuolosuhteita ja liikenneturvallisuutta. Tähän asti tienvarsitarkastukset on tehty pistokokeina, joissa myös vastuulliset liikenteenharjoittajat joutuvat liian usein turhan tarkastuksen piiriin. Vuonna 2019 markkinoille tulleita älypiirtureita voidaan valvoa ns. lyhyen kantaman viestinvälityksellä eli tarkastus pisteen ohi kulkevista ajoneuvoista voidaan lukea tiedot etänä ja valita pistokokeisiin vain manipulointiin viittaavat tapaukset. Manipuloinnin lisäksi etätarkastuksissa halutaan jatkossa valvoa tehokkaammin kabotaasia ja tämä vaatii uusia ominaisuuksia älypiirtureihin.

Mikä 2. version älypiirtureissa muuttuu?

Kabotaasivalvonnan takia kuljettajien pitää jatkossa kirjata piirturille aina, kun ajoneuvoa lastataan tai puretaan. Ajoneuvon paikkatieto tallentuu jatkossa automaattisesti lastaus- ja purkukirjauksien sekä rajanylityksien yhteydessä. Rajanylityksien osalta automaattinen tallennus helpottaa kuljettajan toimintaa huomattavasti verrattuna nykyiseen manuaaliseen tallennukseen.

Kuva1. Stoneridgen Smart2 älypiirturin kuormaus- ja purkutoimitojen näkymä. Nuoli ylös on kuormaus ja nuoli alas on purkaminen.
Kuva1. Stoneridgen Smart2 älypiirturin kuormaus- ja purkutoimintojen näkymä. Nuoli ylös on kuormaus ja nuoli alas on purkaminen.

Automaattitallennuksia varten 2. version älypiirtureihin integroidaan päivitettävä digitaalinen kartta. Myös piirtureiden ohjelmisto muuttuu päivitettäväksi, joten piirtureiden uudet ominaisuudet saadaan kätevästi käyttöön ohjelmistopäivityksillä.

Etänä ei ole aiemmin voinut lukea ajo- ja lepoaikarikkeitä, mutta 1Cv2 piirtureista saadaan jatkossa tiedot ylittyneiden ajoaikojen osalta (yhtäjaksoinen, vuorokautinen, viikoittainen ja 2 viikon ajoaika). Lisäksi etäyhteydellä voidaan jatkossa lukea ajoneuvon mittaushetken nopeus, kellonaika ja edellisen paikannuksen ajankohta.

Keitä ja milloin muutokset koskettavat?

Toisen version älypiirturi tulee pakolliseksi kaikkiin ensirekisteröitäviin asetuksen piirissä oleviin ajoneuvoihin 21.8.2023. Vuoden 2025 alusta lähtien kansainvälisessä liikenteessä saa liikennöidä vain älypiirturilla ja 18.8.2025 lähtien vain älypiirturin 2. versiolla (1Cv2). Lisäksi 1.7.2026 alkaen myös 2,5 tonnia painavat hyötyajoneuvot pitää varustaa 1Cv2 älypiirturille, mikäli ajoneuvolla ajetaan kansainvälisessä liikenteessä.

Monien ulkomaanajoja harjoittavien liikennöitsijöiden pitää siis jälkiasentaa uusia piirtureita suhteellisen uuteenkin kalustoon. Huolellisella vaihtosuunnittelulla voi saada merkittäviä säästöjä ja Piirla auttaa tässä mielellään sekä tarjouksien että konsultaation muodossa.

Muutokset koskettavat kaikkia ajoja lepoaika-asetuksen piirissä olevia kuljettajia. Työnantajien on vastattava kuljettajille annettavasta koulutuksesta uusien ominaisuuksien osalta. Piirla tulee tarjoamaan koulutusmateriaalia työnantajille omien kotisivujen kautta ja päivitetyn CAP-koulutuksen muodossa. Nykyinen AETR -sopimus ei kata älypiirtureita eli AETR -maihin ei toistaiseksi saa ajaa älypiirtureilla.

Myös piirturitarkastuksia suorittavien DB-korjaamoiden täytyy valmistautua Smart2 piirtureihin niin koulutuksien kuin laitehankintojen ja -päivityksien muodossa. Korjaamoasiakkaiden kannattaa kirjautua Piirlan extranet -osioon ja lukea sen jälkeen artikkeli ”Smart2 älypiirtureiden muutokset korjaamoille”. Suosittelemme ilmoittautumaan ajoissa myös syksyn Smart2 koulutuksiin tästä.

Stoneridgen Smart2 älypiirturi – Paras valinta yrityksellesi

Lataa tuote-esite Stoneridgen SE5000 Smart2 älypiirturista tästä.

Stoneridgen laadukkaat digi- ja älypiirturit valmistetaan Ruotsin Örebrossa ja valmistaja tarjoaa piirtureille 2 vuoden takuun. Stoneridgen älypiirturi voidaan vaihtaa mihin tahansa ajoneuvoon alkuperäisen piirturin tilalle. Suomenkieliset ja käyttäjäystävälliset valikot sekä toiminnot tekevät piirturista tehokkaan ja helpon työkalun kuljettajalle. Maahantuoja Piirlan kautta saatte piirturille asiantuntevan teknisen tuen.

www.SE5000.com

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajantasaisimmat uutiset ja vinkit esimerkiksi digipiirtureihin liittyen.

Tilaa uutiskirjeemme