fbpx

Stoneridge

Ensimmäiset EN standardin 16882 mukaiset sertifioidut sinetit saatavilla

08.12.2021

Tausta

Vuoden 2019 aikana markkinoille tulleet 1C älypiirturit pitää sinetöidä sinetöintisäädöksien mukaisesti sarjanumeroiduilla sineteillä. EN standardin 16882 mukaisesti sinetteinä on voinut käyttää itse-sertifioituja sinettejä (self-certificated seals) siihen saakka kunnes ensimmäinen akkreditoitu laboratorio pystyy antamaan sertifikaatin eli todistuksen siitä, että sinetit on valmistettu kyseisen standardin ehtojen mukaisesti.

2019-2021 markkinalla on ollut pelkästään itse-sertifioituja sinettejä valmistajilta, jotka Euroopan yhteinen tutkimuskeskus (JRC) on hyväksynyt. Sinettien valmistajilla ja jälleenmyyjillä ei ole ollut tiedossa, että milloin ensimmäiset akkreditoidut laboratoriot ovat valmiita myöntämään virallisia EN standardin mukaisia sertifikaatteja hyväksytyille sineteille.

Muutos

Loppuvuodesta 2021 ensimmäiset laboratoriot ovat olleet valmiita myöntämään sertifikaatteja ja ensimmäiset sinetit saivat todistuksen marraskuun 2021 puolivälissä. EN 16882 standardin mukaisesti itse-sertifioiduille sineteille annettiin tässä vaiheessa JRC:n toimesta viimeinen voimassaolopäivämäärä, joka on 28.2.2024. Koska sinettien voimassaoloaika on 2 vuotta, niin vanhoja itse-sertifioituja sinettejä ei saa käyttää eikä asentaa enää 28.2.2022 jälkeen. Maaliskuun alusta 2022 lähtien älypiirtureiden asennuksissa saa käyttää vain EN standardin mukaisesti sertifioituja uusia sinettejä, jotka tunnistaa helposti T-logosta sinetissä.

Toimenpiteet DB-korjaamoilla

DB-korjaamoiden pitää käyttää 1.3.2022 jälkeen vain uusia EN standardin mukaisia sinettejä. Vanhoja itse-sertifioituja sinettejä voi käyttää vanhempien digipiirtureiden tarkastuksissa tai vanhat sinetit pitää hävittää ja kirjata tiedot poistetuista sineteistä korjaamo-ohjelmiston kirjanpitoon mahdollisia viranomaistiedusteluita varten.

Sarjanumeroitu 1C sinetti (EN sertifioidun sinetin tunnistaa T-logosta).

Huom: sarjanumeroitujen sinettien tilaamiseen tarvitset toimivat korjaamo- tai jälleenmyyjätunnukset verkkokauppaamme. Jos sinulta puuttuu tunnukset ja olet jälleenmyyjämme, olethan yhteydessä meihin!

Tietolähteet