fbpx

Stoneridge

Mitä tarkoittaa älypiirturin etäluku?

22.07.2021

1C älypiirturit tulivat pakollisiksi uusissa ajoneuvoissa 15. kesäkuuta 2019 alkaen. Tämän jälkeen olemme meillä Piirlassa kuulleet useampia erilaisia ”huhuja”, että mitä 1C älypiirturit tekevät ja tallentavat. Jotta voisimme katkaista huhuilta siivet ja selventää asiaa, niin halusimme kirjoittaa aiheesta lyhyen selvennyksen.

Voiko viranomaiset lukea kuljetusyrityksen ajo- ja lepoaikatiedot DSRC etäyhteydellä?

Ei, viranomaiset tai kukaan muukaan ei pysty lukemaan 1C älypiirturin ajo- ja lepoaikatietoja käyttämällä DSRC-etäyhteyttä.

Lataako 1C älypiirturi ilman eri laitetta piirturi- ja korttitiedot kuljetusyritykselle talteen?

Ei, 1C älypiirturit sisältävät DSRC -etäyhteyden ja GNSS paikannuksen ja tämä teknologia ei pysty lataamaan piirturi- ja korttitiedostoja. Digipiirturi- ja kuljettajakorttitietojen tallennukseen tarvitaan aina erillinen lukulaite.

1C älypiirturin ja digipiirturin tietoja pystytään tosin lukemaan etänä, mutta se vaatii aina erillisen laitteiston tähän tarkoitukseen. Erillisillä etälatauslaitteilla ladatut tiedot varmistetaan aina, että ”kuka” lataa ja voidaanko latauspyyntö hyväksyä. Tämä varmistus tapahtuu kuljetusyrityksen omasta yrityskortista ja piirturin yrityslukituksesta.

Millainen paikannus 1C älypiirtureissa on?

GNSS eli globaali satelliittipaikannusjärjestelmä. 1C älypiirturissa tämä järjestelmä ei kirjaa reaaliaikaista paikannustietoa. Mitä älypiirturi kirjaa GNSS paikannuksella:

Mikä on DSRC etäyhteys?

DSRC = Dedicated short range communication eli radiosignaaleilla tapahtuva lyhyen kantaman viestinvälitys. Kyseessä on sama teknologia kuin tietullijärjestelmissä. Etäyhteys viranomaisvalvontaa varten, jolla välitetään tapahtuma- ja virhetiedot.

Luettavat tiedot: