fbpx

Stoneridge

Mikä 2. version älypiirtureissa muuttuu elokuussa 2023?

12.08.2022

Vuodesta 1978 lähtien kuljettajien ajo- ja lepoaikoja on valvottu Suomessa ajopiirtureiden avulla.

Valvontalaitteet muuttuivat digitaalisiksi 2006, ”älykkäiksi” (nim. smart tachograph) 2019 ja seuraava oleellinen muutos tapahtuu elokuussa 2023. Tuolloin uusissa raskaan kaluston ajoneuvoissa aletaan käyttämään älypiirturin 2. versiota (nim. Smart2, 1Cv2).

Miksi uudet älypiirturit 2023?

Teknologinen kehitys mahdollistaa tehokkaamman viranomaisvalvonnan, jolla parannetaan reiluja kilpailuolosuhteita ja liikenneturvallisuutta. Tähän asti tienvarsitarkastukset on tehty pistokokeina, joissa myös vastuulliset liikenteenharjoittajat joutuvat liian usein turhan tarkastuksen piiriin.

Vuonna 2019 markkinoille tulleita älypiirtureita voidaan valvoa ns. lyhyen kantaman viestinvälityksellä eli tarkastuspisteen ohi kulkevista ajoneuvoista voidaan lukea tiedot etänä ja valita pistokokeisiin vain manipulointiin viittaavat tapaukset.

Manipuloinnin lisäksi etätarkastuksissa halutaan jatkossa valvoa tehokkaammin kabotaasia ja tämä vaatii uusia ominaisuuksia älypiirtureihin.

Mikä 2. version älypiirtureissa muuttuu?

Kabotaasivalvonnan takia kuljettajien pitää jatkossa kirjata piirturille aina, kun ajoneuvoa lastataan tai puretaan. Ajoneuvon paikkatieto tallentuu jatkossa automaattisesti lastaus- ja purkukirjauksien sekä rajanylityksien yhteydessä. Rajanylityksien osalta automaattinen tallennus helpottaa kuljettajan toimintaa huomattavasti verrattuna nykyiseen manuaaliseen tallennukseen.

Automaattitallennuksia varten 2. version älypiirtureihin integroidaan päivitettävä digitaalinen kartta. Myös piirtureiden ohjelmisto muuttuu päivitettäväksi, joka vähentää turhia jälkiasennuksia tulevaisuudessa.

Etänä ei ole aiemmin voinut lukea ajo- ja lepoaikarikkeitä, mutta 1Cv2 piirtureista saadaan jatkossa tiedot ylittyneiden ajoaikojen osalta (yhtäjaksoinen, vuorokautinen, viikoittainen ja 2 viikon ajoaika). Lisäksi etäyhteydellä voidaan jatkossa lukea ajoneuvon mittaushetken nopeus, kellonaika ja edellisen paikannuksen ajankohta.

Keitä ja milloin muutokset koskettavat?

Toisen version älypiirturi tulee pakolliseksi kaikkiin ensirekisteröitäviin asetuksen piirissä oleviin ajoneuvoihin 21.8.2023. Vuoden 2025 alusta lähtien kansainvälisessä liikenteessä saa liikennöidä vain älypiirturilla ja 18.8.2025 lähtien vain älypiirturin 2. versiolla (1Cv2). Monien ulkomaan ajoja harjoittavien liikennöitsijöiden pitää siis jälkiasentaa uusia piirtureita suhteellisen uuteenkin kalustoon. Huolellisella vaihtosuunnittelulla voi saada merkittäviä säästöjä ja Piirla auttaa tässä mielellään sekä tarjouksien että konsultaation muodossa.

Muutokset koskettavat kaikkia ajoja lepoaika-asetuksen piirissä olevia kuljettajia. Työnantajien on vastattava kuljettajille annettavasta koulutuksesta uusien ominaisuuksien osalta. Piirla tulee tarjoamaan koulutusmateriaalia työnantajille omien kotisivujen kautta ja päivitetyn CAP-koulutuksen muodossa, kunhan uusia piirtureita on saatavilla.

Nykyinen AETR -sopimus ei kata älypiirtureita eli AETR -maihin ei toistaiseksi saa ajaa älypiirtureilla.

Lähteet:

Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajantasaisimmat uutiset ja vinkit esimerkiksi digipiirtureihin liittyen.

Tilaa uutiskirjeemme

* indicates required
Millaisia kuljetuksia suoritat?