fbpx

Stoneridge

Yrityslukitus digi- ja älypiirtureissa

10.11.2021

Mikä on yrityslukitus ja miksi ”yrityslukita” digitaalinen tai älypiirturi?

Yrityslukitus on digitaalinen leima piirturissa, joka kertoo ajoneuvon olevan kyseisen yrityksen käytössä ja suojaa piirturin tiedot vain lukituksen tehneen yrityksen käyttöön. Yrityslukitus myös estää tietojen latauksen eri yrityksen yrityskortilla. Yrityslukitus tieto tallentuu myös ladatuille piirturitiedostoille. Jos piirturi on lukittu eri yrityksen kortilla, voi tiedot lukea vain viranomais- tai korjaamokortilla.

Laki vaatii kuljetusyrittäjiä asettamaan yrityslukituksen kaikkiin yrityksen käytössä oleviin ajoneuvoihin, jotka on varustettu digitaalisella tai älypiirturilla. Yrityslukitus kannattaa myös poistaa piirturista, kun ajoneuvo myydään tai hävitetään.

Laki liikenteen palveluista 46 § 3 momentti säätää piirturin lukituksesta. 267 § 2 momentin 2 -kohdassa 46 § rikkomisen rangaistavaksi työnantajalle tai kuljetusyritykselle.

Mistä saan oman yritykseni yrityskortin?

Yrityslukituksen asettamiseen tarvitset oman yrityksenne yrityskortin. Yrityskortti haetaan täyttämällä hakemus Ajovarman palvelupisteessä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan korkeintaan kolme kuukautta vanha kaupparekisteriote. Kortin hinta on 104 euroa ja se on voimassa 5 vuotta.

Kuinka yrityslukitus aktivoidaan digitaalisissa sekä älypiirtureissa?

Stoneridge -merkkisessä piirturissa, syöttäkää yrityskortti 1. kuljettajan korttipesään ja piirturi kysyy, otetaanko yrityslukitus käyttöön? Tähän valitaan KYLLÄ ja painetaan OK. Tämän jälkeen kortin voi ottaa ulos.

Vanhemmassa versiossa, yrityskortti syötetään 1. kuljettajan paikkaan ja selataan piirturin valikosta ”Yritys”-valikkoon ja valitaan yrityslukitus PÄÄLLE.

VDO -merkkisessä piirturissa, syöttäkää yrityskortti 1. kuljettajan paikkaan ja odottakaa, että kortti kirjautuu piirturille. Piirturi kysyy, lukitaanko yritykselle, tähän valitaan KYLLÄ. Tämän jälkeen kortin voi ottaa ulos. Yrityskorttia ulos otettaessa piirturi kysyy, poistetaanko lukitus? Tähän valitaan EI ja painetaan OK, jonka jälkeen yrityslukitus on päällä.

Kuinka tarkistan, onko piirturissa yrityslukitus?

Stoneridge -merkkisessä piirturissa, tieto yrityslukituksesta näkyy ilman yrityskorttia uusimmissa kesäkuussa 2021 markkinoille tulleessa, SE5000-8 -älypiirturissa, teknisellä tulosteella. Vanhemmissa Stoneridge -merkkisissä piirtureissa yrityslukitus näkyy Yritys -valikosta, kun yritys- tai viranomaiskortti on syötetty piirturiin.

VDO -merkkisessä piirturissa, yrityslukituksen voi tarkistaa, selaamalla Näyttö – Ajoneuvo – Yritys, josta näkyy yrityskortin numero.

Yrityskortteja kannattaa olla vähintään kaksi!

Yrityksellä voi olla kerrallaan useampia yrityskortteja, ja kortteja kannattaakin tilata tarpeen mukaan useampi. Yrityskorttia tarvitset esim. piirturitietoja tallentaessa käsilaitteella, uusien ajoneuvojen piirtureiden lukituksen asettamiseen ja poistamiseen. Myös etälatauspalvelut vaativat yrityskortin tietojen lataamiseen.

Lähteet

( Finlex

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170320#O2L5 )

( Ajovarman palvelupistehaku

https://www.ajovarma.fi/ammattiliikenne )

Tilaa uutiskirjeemme

* indicates required
Millaisia kuljetuksia suoritat?

Kirjoittanut Osmo Levy

Teknikko / Piirla Oy

010 235 3875 osmo@piirla.fi